Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

 

Rác pite

40 dkg lisztből, 4 tojás sárgájával, 10 dkg vajjal, 2 dkg élesztővel, pici sóval, 2 ek. cukorral és szükség szerinti tejjel sűrű, piskótaszerű tésztát kavarunk. Kikent tepsibe tesszük és megkelesztjük. Azután megkenjük lekvárral, megszórjuk 15 dkg darált dióval és rátesszük a 4 tojásfehérjéből és 20 dkg cukorral felvert habot. Lassú tűznél sütjük.

 

Dalmát máj

Hozzávalók 4 személyre:  10+5 gerezd fokhagyma, 60 dkg szeletelt máj, 3 dl tej, 1 cs. petrezselyem, 3 ek. olaj. A körethez: 40 dkg burgonya, 40 dkg paradicsom, 2 kis fej vöröshagyma, 1 dl olívaolaj.

Tisztítson meg 10 gerezd fokhagymát, és vágja vékony szeletekre. A májat mossa meg, szeletelje fel. Rétegezze nagy tálba a szeletelt fokhagymákkal. Öntse rá a tejet, és egy éjszakán át, letakarva, hűtőben pihentesse. Másnap a burgonyát mossa meg, szeletelje fel.  A hagymát hámozza meg, vágja vékony karikákra. A maradék 5 gerezd fokhagymát is hámozza meg, törje össze. A petrezselymet öblítse le, vágja apróra. A májról itassa le a tejet, forrósítson fel 2 ek. olajat, és a májak mindkét oldalát süsse meg. Szedje ki, és csak ekkor sózza, borsozza. A serpenyőben még 1 ek. olajat forrósítson, futtassa meg rajta a fokhagymát és a petrezselymet, majd szórja a májra. A körethez a burgonyát hámozza meg, vágja cikkekre, kevés olívaolajon  pirítsa meg, sózza. A paradicsomot tegye tálra, sózza, borsozza, és locsolja meg 1-2 ek. olívaolajjal. A tetejét szórja meg a hagymakarikákkal. A májhoz kínálja.

 

Horvát halleves

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,5 kg fehér húsú tengeri hal, 2 geredz fokhagyma, 15 dkg paradicsom, 2 babérlevél, 4 szem bors, 2 csokor petrezselyem, 5 dkg rizs, 0,5 dl olívaolaj, 1 citrom

A halat tisztítsa meg, húsát fejtse le a gerincéről, a visszamaradt csontot vágja nagyobb darabokra, és 1 l hideg vízben tegye fel főni. A halhúst vágja kockákra. A fokhagymát tisztítsa meg.  A paradicsomot mossa meg, vágja félbe. A halcsonthoz adja hozzá a fokhagymagerezdeket, a paradicsomot, a babérlevelet, a borsot, és az egyik csomag petrezselymet. Sózza meg, és kíméletesen főzze a forrástól számított 25 percen át. Közben a rizst sós vízben főzze meg. A főzési idő letelte után öntse a halléhez az olajat, vegye le és szűrje át. A leszűrt hallevet tegye vissza a tűzre, amikor forr, adja hozzá az összevágott halhúst, a főtt rizst, majd 3-4 perc alatt főzze össze. A maradék petrezselymet öblítse le, vágja apróra, és szórja a levesre. Azonnal tálalja.

Taski

Lényegében ízesített tejes leves, vízben kifőzött túrós barátfüle betéttel. Lisztből egy tojással nem túl kemény tésztát gyúrnak, vékonyra sodorják, kb. 15 cm-es csíkokra vágják, a csíkok közepét sajtos, sós túróval megszórják, két szélét ráhajtják, majd 6–8 cm-es közökbe az ujjukkal lenyomkodják, elvagdossák. A forrásban levő vízbe rakott, tésztából kifolyó túró és a hozzáöntött tejföl, fövés közben megízesíti a vizet. Ha megfőtt, együtt fogyasztják.

 

 

Szerb gulyás

1 kg borjúlapockát apró kockákra vágunk. 1 kanál zsírt, 1 kis fej apróra vágott vöröshagymát, a húst, késhegynyi pirospaprikát, sót összekeverünk és kevés vízzel félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadunk 1 pohár rizst - amelyet előtte egy másik lábasban megpirítottunk -, kevés meleg vizet öntünk rá, és ha a rizs majdnem puha, ráteszünk 4 felszeletelt zöldpaprikát. Ezzel még 10 percig pároljuk, azután tesszük bele a felszeletelt paradicsomot és 15-20 percig főzzük. Ízlés szerint kevés cukrot is tehetünk bele.

Gyuvecs-variációk:

Szerb:

Fél kg sertéshúsból szép szeleteket vágunk, kiverjük, 2-3 fej hagymát zsírban párolunk, 20 dkg rizst megtisztítva pár percig zsírban pirítunk, feleresztjük meleg vízzel és addig főzzük, míg félig megpuhul. 4-5 szép húsos paprikát és 25 dkg érett paradicsomot karikára vágunk. Ezután kizsírozott lábasba rétegenként így rakju le: 1 sor paradicsom-paprika-rizs, erre a párolt hússzeletek, aztán rizs, paprika, paradicsom. A párolt hús levét ráöntjük és sütőben megsütjük. A tetejére 4 dl tejfölt is önthetünk és lefedve kb. 1 óra hosszat sütjük, majd a fóliát levéve a tetejét megpirítjuk.

Zöldséges-burgonyás:

Fél dl olaj, 1 vöröshagyma, 60 dkg sertéscomb, 2 szál zsenge sárgarépa, 1 kicsi szál fehérrépa, só, őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg kelbimbó, 30 dkg tisztított burgonya, 25 dkg rizs, 1 csomag petrezselyem. A forró olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára darabolt sertéscombot és fehéredésig sütjük. Ezután rászórjuk a karikára szelt répákat és félig felöntjük vízzel. Ha felforrt, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük és közepes tűzön félpuhára pároljuk. Ekkor beletesszük a félbevágott kelbimbót, a kockára darabolt burgonyát, a rizst, megszórjuk aprított petrezselyemmel, és felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró vízzel. Ha újból felforrt, sóval, borssal utóízesítjük, megkeverjük, végül fedővel letakarva, takaréklángon készre pároljuk.

Rácos hal

(a képre kattintva megtekintheted az elkészítését)

 

Kép

A helybéli ráchorvát családoknál szenteste főételként nagyon ízletes finomság, az ercsi rácos hal kerül az ünnepi asztalra.

A halászok, molnárok évtizedek alatt a halak speciálisabb, finomabb receptjeit kísérletezték ki. Munkájuk igazi gyümölcsi a rácos hal, ami nem azonos az éttermi rácponttyal. Az ercsi  Rác Klubban a ráchorvát karácsonyi ünnepségen ilyen finomsággal kínálják a vendégeket.

Íme a recept:

Mintegy másfél-két kiló pontyot megpucolunk, felszeletelünk, a szeleteket külön-külön megsózzuk. Választunk egy széles karimájú tepsit, melyet kivajazunk, a halszeleteket – úgy, hogy egyik fedje a másikat – elhelyezzük benne. Egy nagyobb vöröshagymát apróra összevágunk, s rászórjuk az egészre. Külön tálban 2 pohár tejfölt és 2 pohár vizet jól összekeverünk, 3-4 kanál pirospaprikát teszünk hozzá, megsózzuk ízlés szerint, s e tejfölös lével leöntjük a halat, hogy épp ellepje. Ha nem lepi el, akkor vízzel pótoljuk. Ezután ízlés szerint még egyszer sózzuk, s pirospaprikával hintjük a tetejét, s végül 3-4 deka apróra vágott vajdarabkát szórunk rá. A sütőben az egész teljesen összeolvad. Kevergetni nem, csak rázogatni szabad. A halszeletek teteje igen hamar szép pirosra sül, s ekkor már tudjuk, elkészült a finomság.

 

 

Rác sonka

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg füstölt sonka, 80 dkg burgonya, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 2 fej hagyma vagy egy szép szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, őrölt bors, só, az áztatáshoz tej.

A sonkát a felhasználás előtt este tejbe áztatjuk és éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, - majd a tejet jól lecsurgatva -, szálára keresztben vékonyan felszeleteljük.  A megtisztított hagymát, meghámozott burgonyát karikára vágjuk, a paradicsomot mehámozzuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, s az olajjal kikent tepsiben sorra lerakjuk a hozzávalókat. A burgonyával kezdjük, amit megsózunk, borsozunk, erre kerül a hagyma és felszeletelt paprika, majd egyenletesen elrendezve a sonka. Erre tesszük a paradicsomszeleteket, amelyet megszórunk a szétnyomott fokhagymával. Egy kis borsot hinthetünk ide is, majd ismét a burgonya következik, amelyet - ha elfogytak a hozzávalók - megsózunk, leöntjük a maradék olajjal elkevert tejföllel, s előmelegített sütőben fedő vagy fólia alatt megsütjük. A sütési idő - az anyag mennyiségétől függően - másfél-két óra. A fóliát levéve még hagyjuk megpirulni az étel tetejét. Készülhet római edényben is, amelyet használat előtt fél órára áztassunk vízbe.

 

Baranyai zöldségleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

15-15 dkg sárgarépa-fehérrépa, 20 dkg karfiol, 15 dkg zöldborsó, 5 dkg csiperkegomba, 5 dkg vöröshagyma, 2 ek. olaj, 4 dkg cérnametélt, 1 cs. petrezselyem

A zöldséget vékony karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a gombát vékony cikkekre daraboljuk. Az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a sárga- és a fehérrépát, összepirítjuk. Hozáadjuk a többi zöldséget, megsózzuk, és felengedve a kellő mennyiségű vízzel, kis lángon addig főzzük, míg a zöldségek éppen roppanósra puhulnak. Ekkor belefőzzük a tésztát. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss petrezselyemmel.

 

Töltött hal

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 nagyobb szelet fagyasztott halfilé (50 dkg), 4 főtt tojás, 10 dkg füstölt combsonka, 1 dl 12% tejföl, 10 dkg reszelt óvári sajt, 1 dl száraz fehérbor, 15 dkg vöröshagyma, 2 ek. olaj, citromlé

A halszeleteket felengedjük, gyengén megsózzuk, citromlevet csöpögtetünk rájuk. A töltelékhez a sonkát és a főtt tojást apróra vágjuk, a vöröshagymát lereszeljük. Összedolgozzuk az egészet a tejföllel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A töltelékkel megtöltjük a halszeleteket, felgöngyöljük és hústűvel összetűzzük. Olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, leöntjük a borral, és 180 fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk. A sütőből kivéve megszórjuk a reszelt sajttal, és melegen tálaljuk.

 

Rácos hús

Hozzávalók: 8 szelet sertéstarja, 1 kg burgonya, 25-25 dkg zöldpaprika és paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 ek. olaj, só.

Az olajjal kikenünk egy mély tűzálló tálat és beleöntjük a meghámozott, karikákra vágott burgonyát. Megsózzuk és a tetejére rétegezzük a karikákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát meg hagymát. Ezt is megsózzuk és befedjük a kivert, megsózott hússzeletekkel. Forró sütőben 45 percig sütjük, félidőben a húst megfordítjuk, hogy mindkét felén süljön. Végül leöntjük a tejföllel, és addig hagyjuk a sütőben, amíg a teteje meg nem pirult, a tejfölt a krumpli magába nem szívta.

 

Feta sajtos szerb saláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes fej vöröshagyma, 1 db uborka, 40 dkg paradicsom, 30 dkg zöldpaprika, 30 dkg feta sajt, 2 ek. ecet, 8 ek. olívaolaj.

A  zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát karikákra, az uborkát, a paprikát, a paradicsomot kockákra vágjuk. A sajtról a sós levet leöntjük.

Elkészítjük az öntetet, amelybe mindenki ízlése szerint több vagy kevesebb ecete és olajat is tehet. A lényeg: simára keverjük az ecetet tengeri sóval, borssal, és erőteljes mozdulatokkal beledolgozzuk az olívaolajat. A zöldségeket salátás tálba tesszük, rálocsoljuk az öntetet, alaposan összeforgatjuk és fél napra behűtjük. Tálalás előtt felaprítjuk a feta sajtot, és a zöldségek tetejére szórjuk.

Omácská (disznóvágások finom májétele)

A sertésmájat vékony csíkokra vágjuk és só nélkül megfőzük babérlevéllel, borssal. Zsíradékából és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, besűrítjük a májat és felforraljuk. Ízesítjük 1 dkg pirtott cukorral, citrommal, ecettel, mustárral és tejföllel gazdagítjuk, a végén sózzuk. Fogyasztható zsemle vagy krumpligombóccal, spagettivel, de kenyérrel is.

 

   Az Adria-parti konyhák íze sokszínű és változatos. Általános jellegzetesség a roston, faszénparázson sütés. Ettől kapnak különleges ízt a húsok és a zöldségek. Ilyen például a görög és a bolgár konyhából is jól ismert csevapcsicsa. Igaz, minden országban kicsit másképpen készítik, mint a szomszédban, különbözik a fűszerezése, a többfajta húsféle összetételének aránya. A csevapcsicsát a nyaralás után otthon is elkészíthetjük a kerti grillsütőben. A magyar ízlésnek megfelelően a birkahúst sertéssel helyettesíthetjük. Egy négyszemélyes családnak fél kiló borssal, paprikával, sóval ízesített marha, illetve sertéshúsból süthetünk a kerti vagy a konyhai grillsütőben ízletes vacsorát. Az apró sült kolbászkákat finom kockákra darabolt vöröshagymával és sült padlizsánból, paprikából, főtt paradicsomból kevert mártással tálalhatjuk.

  Kép

 

   A pleskavica, a raznici és a culbastija csaknem olyan ismert a turisták között, mint a csevapcsicsa. Mindegyik ízletes és könnyen, gyorsan elkészíthető. A pleskavica darált marha- és disznóhúsból (helyette esetleg birkából) sóval, borssal, tojással, paprikával, fokhagymával és reszelt hagymával készül. Hasonlít a mi fasírozottunkhoz, ám nem tűzhelyen zsiradékban, hanem szabadban, roston sütik.

   A raznica nem más, mint fémnyársra húzott, sózott, borsozott sertéshúsdarabkák sora, a culbastija pedig pirosra sült, ugyancsak sóval, borssal fűszerezett vastagabb tarjaszelet.

   A bab például jellegzetes macedón eledel. Nemcsak levesnek, főzeléknek is fogyasztjuk. Óriásszemű, színes babból készül a prebranac nevű egytálétel. A babot sós vízben puhára főzik. Apró kockákra vágott, olajon pirított vöröshagymát, pirospaprikát, paradicsomot kevernek össze. Cseréptálban a babot és a zöldségeket rétegesen lerakják, sütőben vagy kemencében megsütik, a tetejét tejföllel öntik le.

   A mi lecsónk közeli rokona a gyuvecs. A paprika, paradicsom, hagyma mellett azonban apróra kockázott uborkát, padlizsánt is tesznek bele és kolbász helyett húskockákkal gazdagítják. Más vidékeken rizzsel főzik össze a zöldségeket.

   A muszaka olyasmi, mint a mi rakott krumplink, de a tojás és a kolbász mellett még májat, húskockákat, helyenként tüdőt is tesznek bele.

   A szárma és a dalmata a töltött káposztához hasonlít. Az utóbbit viszont káposzta helyett zsenge szőlőlevelekbe töltik.

   Az édességek többségét kelt tésztából sütik. A burek leveles tésztából készül. Almával, túróval, meggyel töltik, de van, aki fűszeres darálthúsos töltelékkel kínálja.

   Az édes sziruppal nyakonöntött baklavát a török hódoltság konyhájától örökölték.

A szerbek specialitása a gibanica, messzi földön híres. A túróval töltött tésztaféleség nem édes, hanem sós. A réteslapból tehéntúróból sütött édességet rétegesen rakják le a tűzálló tálba, majd a tetejét pirosra sütik.

 

Rác torta

Minden ünnepi asztal dísze is lehet a saját ízlés szerint elkészített torta. Attól rác, hogy a közepét üresen hagyják, és oda egy piros alma kerül rozmaringággal díszítve. 

Kép

 

 

Rác pite

Hagyományosan egy kb. 35 cm átmérőjű réz vagy cin tortaformában, a kávában készült.

Hozzávalók: 50 dkg lisztből, 20 dkg libazsírból, 3 tojás sárgájával és 10 dkg cukorral tésztát gyúrunk. Ebből 5 cipót készítünk és a káva formájára kinyújtjuk. A kikent kávába tesszük az első lapot, erre diótöltelék kerül. A második lapra mák, a harmadikra szilva vagy baracklekvár, a negyedikre borban párolt alma kerül. Ezt beborítjuk az ötödik lappal, amit villával megszúrkálunk és tojással bekenjük.

Töltelék: dió vagy mák

1 dl forró tejbe 15 dkg darált örlemény és 10 dkg cukor 2-3 percig van a tűzön, beleteszünk ezután reszelt citromhéjat, kis rumot. A mákhoz fahéj is mehet.

Párolt alma:

1 kg alma lereszelve 1 dl fehér borral addig párolódik, míg elfő a leve. Ezután ízesítjük porcukorral, fahéjjal.

Ma már tepsiben is sütik vagy tortaformában.

 

Réteges rétes (gibanica)

Hozzávalók egy közepes tepsihez: Az alaptésztához: 25 dkg margarin, 35 dkg darás liszt, 1 cs. sütőpor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, kevés tejföl, só, 1 cs. réteslap, étolaj.

 

A töltelékhez:

 

Almás: 1 kg reszelt alma, cukorral, fahéjjal és kevés zsemlemorzsával összekeverve. Diós: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukorral összekeverve

 

Mákos: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukorral keverve

 

Túrós: 1,5 kg tehéntúró, 4 cs. vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 6 db. tojás, 2 evőkanál búzadara, csipet só, 1 dl tejföl , 20 dkg tejbe áztatott mazsola. 2 dl tejföl és egy tojás keveréke a rétegek közé (locsoláshoz), 1/2 dl tejföl és egy tojás keveréke a tetejére.

 

Az alaptésztát elkészítjük és a tepsi aljára tesszük. Erre rákenjük a darált almás tölteléket, ráborítunk egy réteslapot, megkenjük olajjal, meglocsoljuk kevés tejföllel. Erre tesszük a diós masszát majd egy újabb réteslap amelyet megolajozunk, következik a mákos töltelék és az újabb réteslap, amelyet olajjal megkenünk és tejföllel meglocsolunk. Következik a túrós töltelék, amelyre tejbe áztatott mazsolát szórunk és lefedjük az utolsó réteslappal. Betesszük a 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe és ha félig megsült (25 perc) megkenjük a tejföl és tojás keverékével. Összesen 50 perc alatt készre sütjük. Kockákra vágjuk és megporcukrozzuk.

 

 

 

Bácskai töltött káposzta (szárma)

 

Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 50 dkg füstöltoldalas, 1 kg füstölt házikolbász, 20 dkg füstölt szalonna, 1,5 kg házilag savanyított káposzta, 15-16 középnagyságú savanyú káposztalevél, 3 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 csöves paprika, 10 dkg rizs, 1 tojás; só, bors, majoránna, tejföl. néhány szem köménymag.

 

Elkészítés: A savanyított káposztát két fej finomra vágott vörös hagymával, a kettévágott csöves paprikákkal és a köménymaggal megfelelő nagyságú lábasba tesszük. A húst megdaráljuk, beletesszük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, a finomra vágott harmadik fej vöröshagymát nyersen, az összezúzott fokhagymát, ízlés szerint sót és a fűszereket a megmosott rizst és a tojást. Jól összekeverjük, megtöltjük vele a káposztaleveleket. Rá helyezzük a lábasba készített káposztára az oldalassal és a kolbásszal együtt. Felöntjük vízzel, és lassan, 2 órán át, főzzük. Ekkor a töltelékeket, az oldalast és a kolbászt kiszedjük, a káposztát gyenge rántással berántjuk, hogy sűrű, ne legyen. Visszarakjuk a töltelékeket, és egy félóráig még főzzük. Tálaláskor öntsük le tejföllel, és csurgassuk meg paprikás lével.

 

 

 

Kacsasült makedón módon

 

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 4 dl tejföl, 50 dkg friss paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikom, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítése: A kacsát kívül-belül megtisztítom, feldarabolom. Jól megsózom, és nagy tepsibe, jó szorosan egymás mellé rendezem. Melléteszem a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot, rámorzsolom a tisztított, zúzott fokhagymát, rászórom a bazsalikomot, sót, borsot, és a tejföllel lelocsolom. Alufóliával szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon, másfél órán keresztül párolom. Az alufóliát levéve mindkét oldalát pirítom, miközben a paradicsomos mártással locsolgatom. Sült szalmaburgonya illik mellé, de párolt petrezselymes rizzsel is nagyon finom.